Aardappel-preisoep, een klassieke soep, die misschien niet bij iedereen even geliefd is of bekend is. Een soep ook die niet een echte maaltijdsoep is, maar ook niet echt bedoeld is als voorgerecht. Hoewel dit laatste natuurlijk wel mogelijk is.
Serveer dus bij deze soep bijvoorbeeld stokbrood, eventueel in plakken gesneden overbakken met oude Hollandse kaas.
Maar ook zonder stokbrood kun je deze soep gewoon eten. Een heerlijke soep, vooral met de bacon die knapperig gebakken is.
Recept Aardappel-preisoep
Materialen
- Pan
Ingrediënten
- 750 Gram Bloemige aardappelen
- 4 Stelen prei
- 4 Eetlepels Olijfolie
- 1,5 Liter Water
- 3 Blokjes Vleesbouillon
- 150 Gram bacon
- 200 Milliliter Crème fraîche
- 25 Gram Verse bieslook
Instructies
- De aardappelen dun schillen en in blokjes snijden.
- De stelen prei schoon maken en in ringen snijden.
- De helft van de olie verhitten in een grote soeppan, en daarin de prei en de blokjes aardappel gedurende ongeveer 5 minuten bakken. Zet daarbij het vuur niet al te hoog.
- Giet het water in de soeppan, en voeg de blokjes bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat dit ongeveer 15 minuten koken.
- Verhit in een koekenpan de resterende olie, en bak daarin gedurende ongeveer 3 minuten de bacon krokant. Eventueel kun je de bacon vooraf ook in kleinere stukken snijden. Daardoor kun je een lepel soep nemen met wat stukjes bacon. Dat komt de smaak ten goede.
- Laat de gebakken bacon wel even uitlekken op wat keukenpapier.
- De soep van het vuur halen en pureren.
- Roer de crème fraîche door de soep, en breng de soep eventueel op smaak met wat zout en peper.
- Hak de bieslook in stukjes.
- Doe de soep in kommen of diepe borden, en verdeel de bacon over de of borden. Garneer de soep met wat bieslook.
Notities
Wat is het budget?
Deze soep is ideaal voor een klein budget dankzij het gebruik van basisingrediënten die goedkoop en vaak al in huis zijn. Aardappelen en prei vormen de kern van dit recept, twee producten die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook lang houdbaar. Door de groenten rustig te laten garen in een bouillon, bij voorkeur een huisgemaakte om kosten te drukken, komt de natuurlijke smaak optimaal naar voren. De binding wordt bereikt door het pureren van de aardappelen, wat extra zetmeel toevoegt zonder dat er dure room nodig is. Een simpele afwerking met bijvoorbeeld een scheutje olijfolie of wat fijngesneden kruiden zorgt voor finesse zonder de kosten te verhogen. Door slim gebruik te maken van seizoensgroenten en restjes kan dit gerecht bovendien naar smaak en beschikbaarheid worden aangepast, waardoor het duurzaam en veelzijdig blijft.
€ 5,98 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,50 per persoon.
Hoe ik een Aardappel-preisoep klaarmaak?
Aardappel-preisoep. Het is een gerecht dat mij altijd weer terugbrengt naar de essentie van koken: simpele ingrediënten, ambachtelijk verwerkt, resulterend in een rijke, gebonden soep die zowel voedzaam als verfijnd is. Wanneer ik aan deze soep begin, start ik met het zorgvuldig schoonmaken van de prei. Ik snij het wit en een deel van het groen fijn, met oog voor textuur. De aardappelen, bij voorkeur een bloemige variant, schil en snij ik in gelijke blokjes. Het is belangrijk dat de groente uniform wordt gesneden, zodat ze gelijkmatig garen en hun smaken harmonieus samenkomen.
In de pan begint de magie. Ik smelt een royale klont boter op een matig vuur en voeg de prei toe. Het moment waarop de prei begint te slinken en zijn zoete, subtiele geur afgeeft, is cruciaal. Hier moet je geduld hebben; de prei mag niet bruin worden, enkel zacht en glanzend. Daarna volgen de aardappelblokjes, die ik kort laat meefruiten om hun zetmeel alvast los te maken. Een goede, zelfgemaakte bouillon is onmisbaar voor deze soep, kippen- of groentebouillon, afhankelijk van wat ik in huis heb. Zodra de bouillon de ingrediënten net bedekt, laat ik de soep zachtjes pruttelen. Het is een proces van wachten, proeven en bijstellen, waarbij ik de tijd neem om de smaken volledig te laten ontwikkelen.
Als de aardappelen door en door gaar zijn, is het moment aangebroken om de soep te pureren. Een staafmixer werkt het beste, al zorgt een klassieke passe-vite voor een wat rustiekere textuur. Soms voeg ik nog een scheutje room toe voor een extra fluwelige afwerking, maar dat hangt af van mijn stemming. Wat nooit ontbreekt, is de laatste afwerking: een snufje nootmuskaat, wat versgemalen zwarte peper en wellicht een handje fijngehakte bieslook of een scheutje olijfolie van hoge kwaliteit. Het resultaat is een soep die niet alleen verwarmt, maar ook een ode brengt aan de eenvoud van pure smaken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".