Kippensoep is een snel gemaakt soep, die bovendien niet veel hoeft te kosten. Heel wat anders dan de smaak van de soep uit pak, blik of pot.
De basis daarvoor is simpelweg een goed bouillon. Daarmee kun je deze heerlijke soep al binnen 25 minuten op tafel zetten.
Recept Kippensoep
Materialen
- Pan
Ingrediënten
- 500 Milliliter Kippenbouillon met vlees
- 500 Milliliter Water
- 100 Gram Witte snelkookrijst
- 4 Takjes Verse peterselie
- 1 Ei
- 5 Eetlepels Citroensap
Instructies
- De bouillon door een zeef in de pan schenken.
- Water toevoegen, en vervolgens de soep aan de kook brengen.
- Voeg de rijst toe en kook deze gaar zoals op de verpakking staat aangegeven, alleen dan in de bouillon.
- Hak de peterselie fijn.
- Klop het ei in een kom, en voeg hieraan het citroensap toe.
- Het kippenvlees dat we uit de bouillon haalden weer aan de soep toevoegen, en ongeveer 1 minuut mee verwarmen.
- Voeg vervolgens het los geklopte ei toe en roer dit met een vork door de soep. Zo krijg je stukjes ei in de soep. Ook dit 1 minuut meer verwarmen.
- Soep over 4 kommen of diepe borden verdelen, en garneren met de gehakte peterselie.
- Eventueel kun je ook nog een gebraden kippenbout bij de maaltijd doen.
Notities
Wat is het budget?
Een eenvoudig gerecht dat zowel vriendelijk is voor de portemonnee als voedzaam, begint met het optimaal benutten van ingrediënten die vaak al in de voorraadkast of vriezer aanwezig zijn. Door te werken met resten van gevogelte, een bouquet garni van aromaten en een basis van mirepoix, creëer je met minimale middelen een complexe smaak. Het geheim zit in het langzaam trekken van de bouillon, waardoor je maximale extractie bereikt van zowel smaak als voedingsstoffen. Gebruik seizoensgroenten en verse kruiden voor een frisse afwerking, en je hebt een gerecht dat niet alleen betaalbaar is, maar ook een duurzaam gebruik van ingrediënten promoot.
€ 3,01 voor 4 personen. Dus ongeveer € 0,76 per persoon.
Hoe ik Kippensoep klaarmaak?
Kippensoep maken begint voor mij altijd met de geur van verse ingrediënten die de keuken vullen. Het is een ritueel, een proces waarbij je elke stap met zorg uitvoert. Eerst kies ik de kip uit. Het liefst gebruik ik een stevige soepkip, want die geeft een rijke smaak en diepte aan de bouillon. Het is alsof je de essentie van de kip in vloeibare vorm vangt. Ik snijd de kip zorgvuldig in stukken, zodat het vlees en de botten hun smaak maximaal kunnen afgeven. Daarbij let ik op het juiste mes en de techniek, want een goed begin is het halve werk.
Als de kip suddert in het water, voeg ik de groenten toe. Wortelen, prei, selderij en uien vormen de basis van de smaak. Ik zorg ervoor dat ze grof gesneden zijn, zodat ze hun aroma’s langzaam kunnen afgeven zonder helemaal weg te koken. De geur van de uien die in contact komen met het warme water is bijna betoverend. Terwijl de soep pruttelt, schep ik het schuim af. Het is een nauwkeurig werkje, want je wilt een heldere bouillon zonder onzuiverheden. De kruiden voeg ik toe als een schilder die de laatste streken op zijn doek aanbrengt. Laurierblad, peterselie en een paar zwarte peperkorrels. Alles met mate, want subtiliteit is hier de sleutel.
Na uren van zachtjes koken is het moment daar. Ik zeef de bouillon, haal de kip uit elkaar en snijd het vlees in malse stukjes. De groenten mogen weer terug in de soep, soms voeg ik wat extra vers gesneden toe voor een frisse bite. De bouillon is als vloeibaar goud, helder en vol smaak. Met elke lepel proef je de aandacht en tijd die erin zit. Als ik de eerste hap neem, voel ik een diepe voldoening. Dit is meer dan eten; dit is het resultaat van ambacht en liefde voor koken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".