Zelf Loempia maken kun je makkelijk doen met dit recept. Hoewel de loempia uit de winkel vaak niet echt duur zijn, kun je daar toch voor kiezen omdat je bijvoorbeeld precies wilt weten welke ingrediënten in de loempia gaan.
Lekker bij de nasi goreng, of een ander gerecht dat je mogelijkerwijs zelf wilt maken. Overigens smaakt dit recept ook prima als je er zelfgemaakte patat bij maakt.
In dit recept gebruiken we kip in de loempia’s.
Recept Zelf loempia maken
Materialen
- friteuse
Ingrediënten
- 10 Vellen Filodeeg
- 160 Gram Kipfilet
- 1 Teentje Knoflook
- 1 Centimeter Verse gember
- 2 Eetlepels Sojasaus
- 1 Winterpeen
- 50 Gram Taugé
- 2 Eieren
Instructies
- Haal de vellen filodeeg uit de verpakking, en bewaar deze in een vochtige schone theedoek.
- Snij kipfilet in kleine blokjes of reepjes.
- Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
- De gember schillen en fijn snijden.
- Doe de sojasaus, en fijn gesneden gember, en de knoflook bij het kipfilet. Meng het goed door elkaar en laat het minimaal 15 minuten trekken in de koelkast.
- Ondertussen de winterpeen schoonmaken, en in kleine reepjes snijden. Niet langer dan 5 centimeter!
- Eieren los kloppen.
- Vouw nu de plakken filodeeg dubbel, en vul deze met kipfilet, wortel en wat taugé.Rol het deeg naar binnen aan de uiteinden, en rol het deeg over de lengte op. Daar waar het deeg gaat overlappen smeer je wat los geklopt ei, zodat het deeg goed aan elkaar blijft plakken.Op deze manier vul je ook het resterende filodeeg.
- Frituur iedere loempia gedurende een minuut of zes. Bak er ook niet teveel tegelijkertijd.
Notities
Wat is het budget?
Een perfect gerecht dat betaalbaar en veelzijdig is, ontstaat door gebruik te maken van eenvoudige ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Dun uitgerolde deegvellen worden gevuld met fijngesneden groenten, aangevuld met een proteïnebron zoals kip, tofu of restjes van de vorige dag. De mise en place is essentieel: snij alles uniform om een gelijkmatige garing te garanderen. Door gebruik te maken van seizoensgebonden groenten en restjes voorkom je voedselverspilling en houd je de kosten laag. Dit gerecht vereist minimale middelen, maar levert maximale smaak op dankzij een combinatie van aromatische kruiden en een snelle frituur- of ovenbehandeling voor een krokant eindresultaat.
€ 6,02 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,51 per persoon.
Hoe ik loempia klaarmaak?
Loempia maken is voor mij altijd een bijzondere ervaring. Het begint al bij het zorgvuldig uitzoeken van de ingrediënten. De geur van verse knoflook, de knisperende bladeren van witte kool en de delicate zoetheid van verse taugé brengen me in een bijna meditatieve staat. Het snijwerk, dat precisie en geduld vereist, voelt als een ritueel. De julienne van wortels, flinterdunne reepjes die straks voor die herkenbare bite zorgen, vraagt om vakmanschap. Terwijl ik bezig ben, denk ik aan hoe al deze smaken straks samenkomen in een harmonieus gerecht. Het is alsof ik een schilderij maak, waarbij elk ingrediënt een kleur is die zijn eigen verhaal vertelt.
Het deegvel is de sleutel tot de perfecte loempia. Zo dun als perkament, maar toch stevig genoeg om de vulling te omhullen zonder te scheuren. Het vergt een zekere techniek om het goed op te rollen, zodat de loempia strak blijft en niet openbarst tijdens het frituren. Ik voel de spanning van het moment: de juiste hoeveelheid vulling toevoegen, precies genoeg om de loempia smaakvol en vol te maken, maar niet zo veel dat het deeg te dun wordt. Een subtiele balans die alleen door ervaring ontstaat. Met mijn vingers vouw ik het deeg behoedzaam dicht, alsof ik een klein kunstwerkje creëer.
Als de loempia’s eindelijk in het hete vet verdwijnen, vult de keuken zich met een aroma dat me onmiddellijk terugbrengt naar marktkraampjes en straatvoedsel dat met liefde is bereid. Het borrelende geluid van de olie werkt hypnotiserend, terwijl de loempia’s langzaam goudbruin kleuren. De buitenkant wordt krokant, bijna glanzend, terwijl de vulling sappig blijft. Het eerste hapje, de combinatie van dat knapperige laagje en de warme, smaakvolle binnenkant, is altijd een moment van puur genot. Het is niet zomaar eten; het is een herinnering, een beleving, een klein stukje geluk verpakt in een gouden omhulsel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".