Zelf patat maken

Zelf patat maken
Zelf patat maken lijkt best wel moeilijk, en natuurlijk veel werk. Toch is deze snack die je ook bij diverse maaltijden kunt eten, makkelijk zelf te maken.

Het grote voordeel is echter naast de smaak, het prijsverschil tussen een kilo patat in de supermarkt, en de prijs van een kilo aardappelen. Je vraagt je soms af wat er wel niet in een zak patat gestopt is die je koopt in de winkel. Sommige zakken kosten bijna 3 Euro, terwijl de prijs van goede aardappelen stukken lager ligt.

En om heel eerlijk te zijn, voor patat heb je eigenlijk alleen maar goede aardappelen en olie om in te bakken nodig.

Het verschil in smaak, we schreven hier zonet al over, is bovendien ook nog eens erg groot. Het is dan ook niet voor niets dat veel snackbars zelf hun patat maken.

Dus zelf patat maken heeft nogal wat voordelen.

Daarvoor moet je overigens wel de juiste soort aardappelen hebben, en misschien nog wel belangrijker, de juiste olie om in te bakken. Je merkt meteen al dat we hier niet praten over frituurvet. Bak daarin maar de kroketten of de frikandellen, maar bak patat gewoon in zonnebloemolie of koolzaadolie.

Dat is gezonder vanwege de vetten die in frituurvet zitten, maar het bakken in deze olie komt de smaak van de patat ook alleen maar ten goede.

Patat kun je overigens vanzelfsprekend in de friteuse bakken, maar ook gewoon in een goede pan. Alleen is bij deze pan de temperatuur van de olie wat minder makkelijk te controleren.


Recept Afdrukken
Hoe maak je zelf patat?
Maaltijd Snacks
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 30 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Maaltijd Snacks
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 30 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verarm de olie in een pan of in de friteuse op 140 graden. Niet al te hoog dus omdat we de patat eerst moet voorbakken. Patat bak je namelijk in twee stappen.
  2. De aardappelen schillen.
  3. Nu kun je patat uit de aardappelen snijden. Dit kun je doen met een patatsnijder, met sommige keukenmachines, of met een mes.
  4. Als de olie op de juiste temperatuur is, doe je niet al te veel patat voorzichtig in de olie. Bak de patat de eerste keer in ongeveer 5 minuten.
  5. Haal de patat uit de olie en laat het goed uitlekken. Zo kan overtollige olie er af druipen.
  6. Nadat alle patat voor de eerste keer gebakken is verhogen we de temperatuur van de olie tot 180 a 190 graden.
  7. Doe nu de patat weer in de olie, en bak de patat weer 5 minuten.
  8. Strooi na de tijd wat zout over de patat. Zout hoort er immers bij, maar met mate.
Notities

Je kunt de patat na de tweede keer bakken ook bestrooien met een mix van zout en kruiden. Zo kun je een andere smaak krijgen. Bijvoorbeeld met behulp van paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, enzovoorts.

Wees creatief, en vooral niet bang om eens wat uit te proberen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *