Winterminestrone

Winterminestrone


Winterminestrone is ietwat anders dan de gewone minestrone, van oorsprong een goed gevulde Italiaanse soep. Het is een maaltijdsoep die boordevol groenten en natuurlijk pasta zit, en dus uitermate gezond is.

Wat precies het verschil is, kun je misschien aan de naam van dit recept wel raden. Inderdaad met wat meer winterse soorten groente zoals bijvoorbeeld winterpeen.

Deze soep kun je overigens ook gebruiken als vegetarisch gerecht.

Recept Winterminestrone

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht, Maaltijdsoep
Keuken Internationaal, Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 330 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 250 Gram Winterpeen
  • 1 Middelgrote ui
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 2 Eetlepels Olijfolie
  • 2 Theelepels Gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1,5 Liter Water
  • 2 Blokjes Groentebouillon
  • 400 Gram Tomatenblokjes
  • Blikje Doperwten
  • 100 Gram Pasta
  • 400 Gram Verse spinazie

Instructies
 

  • De winterpeen schoon schrapen en in kleine blokjes snijden.
  • Ui snipperen, en de teentjes knoflook fijn snijden.
  • De olie in een soeppan verhitten en ui en knoflook gedurende een paar minuten fruiten.
  • Nu de gesneden winterpeen toevoegen en de Italiaanse kruiden. Bak dit gedurende 3 minuten mee.
  • Wat erbij schenken, en de blokjes bouillon. Voeg ook de blokjes tomaat erbij, inclusief het sap.
  • De soep aan de kook brengen en gedurende 10 minuten op een middelhoog vuur laten koken.
  • Nu de doperwten toevoegen.
  • Ook de pasta mag nu ongekookt worden toegevoegd.
  • De soep mag nu nog 8 minuten blijven koken, zodat de pasta beetgaar wordt.
  • De spinazie, die je eventueel in stukken kunt snijden, mag je na 6 minuten toevoegen.
  • De soep op smaak brengen, en de winterminestrone is klaar om op te dienen.

Notities

Lekker bij deze maaltijdsoep is wat geschaafde of geraspte kaas. De soep is dan natuurlijk niet meer geschikt als vegetarisch gerecht,
Wil je dat niet kun je natuurlijk ook een paar stukjes stokbrood erbij eten.
Wil je liever nog wat vlees aan de soep toevoegen, dan kan dat natuurlijk. Je kunt er bijvoorbeeld kleine of grote gehaktballen aan de soep toevoegen. Dat laatst is overigens echt Italiaans.
Trefwoord Winterminestrone

Budget Wat is het budget?

Met een basis van goedkope groenten zoals wortel, bleekselderij en ui, gecombineerd met bonen uit blik en een handvol pasta, creëer je een voedzame soep zonder je budget te overschrijden. Door seizoensgroenten te gebruiken, hou je de kosten laag, terwijl je toch een stevige maaltijd op tafel zet. Het gebruik van bouillon van restjes of blokjes maakt dit recept nog voordeliger, zonder in te boeten op smaak. Eventueel kun je overgebleven Parmezaanse kaas toevoegen voor extra diepte en rijkdom in de smaak, zonder extra kosten.

€ 4,92 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,23 per persoon.

Mij Hoe ik Winterminestrone klaarmaak?

Winterminestrone, een dampende kom vol diepe, aardse smaken, roept meteen de essentie van de koudere maanden op. Het begint bij het sissen van fijngesneden ui en knoflook in een royale scheut extra vierge olijfolie. Terwijl de geur zich door de keuken verspreidt, weet ik al dat dit gerecht een knusse maaltijd zal worden, vol warmte en gelaagdheid. De basis begint met de klassieke mirepoix: ui, wortel en bleekselderij, zorgvuldig in gelijke stukjes gesneden om een gelijkmatige smaakopbouw te garanderen. Ik laat de groenten rustig zweten, net lang genoeg om hun zoetheid naar boven te halen zonder ze te bruinen. Het is de eerste stap naar een rijke, hartige bouillon die het hart van de minestrone zal vormen.

Daarna volgt de toevoeging van stevigere groenten. In de winter grijp ik altijd naar seizoensproducten zoals boerenkool, pastinaak en aardappel. Deze groenten geven niet alleen textuur, maar voegen ook een diepte toe aan de bouillon die je alleen in de winter lijkt te kunnen bereiken. De aardappel zorgt voor een subtiele binding, terwijl de boerenkool na het stoven een prachtige groene kleur krijgt. Peulvruchten, zoals cannellinibonen, maken hun opwachting – voorgekookt en in hun eigen vocht bewaard tot ze in de pan gaan. Ze zorgen voor een romigheid die langzaam wordt opgenomen door de rest van de ingrediënten.

Tegen de tijd dat ik de bouillon toevoeg – een volle, zelfgetrokken kippen- of groentebouillon – begint de minestrone echt samen te komen. Ik laat het rustig pruttelen, net lang genoeg zodat alle smaken goed mengen, maar zonder dat de groenten hun vorm verliezen. Een handvol al dente gekookte pasta gaat op het laatste moment erin, net als een scheutje witte wijn, voor een vleugje aciditeit die het gerecht in balans brengt. Voor ik het opdien, strooi ik er royaal versgeraspte Parmezaanse kaas over. De minestrone is dan klaar: een kom vol rijke, gevarieerde smaken, perfect om de koude dagen mee door te komen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept