Pompoensoep


Pompoensoep is natuurlijk voornamelijk een gerecht dat je in de late zomer en de herfst kunt eten. Tegenwoordig kun je echter in de betere winkels eerder pompoenen kopen, en de soep die je met deze vrucht kunt maken kun je ook prima invriezen.

Maak je dus een grotere hoeveelheid soep, kun je het hele jaar genieten van deze lekkernij.

klein

Recept Pompoensoep

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Maaltijdsoep, Soep
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 78 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 1,5 Kilo Pompoen
  • 2 Uien
  • 2 Zoetzure appels
  • 1 Eetlepel Ongezouten boter
  • 1 Eetlepel Bruine basterdsuiker
  • 1 Theelepel Nootmuskaatpoeder
  • 1 Theelepel Kaneelpoeder
  • 1 Deciliter Verse slagroom
  • 1 Liter Water

Instructies
 

  • De pompoen van de schil ontdoen, en in stukken snijden.
  • Maak de ui schoon en snipper deze.
  • De appel schillen en in vier stukken snijden. Verwijder klokhuis en pitten. Snij de appel vervolgens in stukjes.
  • In een grote soeppan de boter verhitten en gedurende ongeveer 3 minuten de gesnipperde ui fruiten.
  • Voeg de pompoen, de appel, en de suiker toe. Laat dit onder regelmatig omroeren 5 minuten bakken.
  • Voeg de nootmuskaat toe en de helft van het kaneelpoeder. Voeg ook het water toe. Roer alles goed door.
  • Kook de soep gedurende ongeveer 20 minuten op een zacht vuur.
  • De slagroom kloppen en op smaak brengen met het resterende kaneelpoeder. Eventueel wat zout en peper toevoegen naar smaak.
  • Pureer met een staafmixer of keukenmachine de soep, en serveer deze in diepe borden of soepkommen, en garneer de soep met de slagroom.

Notities

Eventueel kun je de soep serveren met stukjes stokbrood.
Trefwoord Pompoensoep

Budget Wat is het budget?



Een eenvoudige maaltijd die met een paar basisingrediënten een volle smaak oplevert, is ideaal voor koks die kostenbewust willen werken. Dit gerecht maakt gebruik van seizoensgebonden producten die vaak lokaal beschikbaar zijn en voordelig geprijsd. De techniek van pocheren en pureren zorgt voor een romige textuur zonder dure toevoegingen zoals room. Door slimme combinaties van kruiden en specerijen krijgt het gerecht een diepe smaakdimensie, terwijl restjes zoals groenteafsnijdsels kunnen dienen als smaakbasis. Het is een gerecht dat zowel qua kosten als voorbereidingstijd efficiënt is en een uitstekende keuze voor elke keukenbrigade die wil besparen zonder concessies te doen aan kwaliteit.

€ 3,64 voor 4 personen. Dus ongeveer € 0,91 per persoon.

Mij Hoe ik een Pompoensoep klaarmaak?

Pompoensoep, voor mij is het de belichaming van pure herfst op een bord. Wanneer de dagen korter worden en de geur van natte bladeren in de lucht hangt, is er niets dat mij meer comfort biedt dan een dampende kom vol zijdezachte, fluweelachtige soep. Het begint allemaal met de juiste pompoen. Ik geef de voorkeur aan de Hokkaido of flespompoen, vanwege hun natuurlijke zoetheid en romige textuur. Het snijden vraagt enige precisie, omdat de schil vaak taai kan zijn, maar het is een bijna meditatief proces. De pompoen in grove stukken, het vruchtvlees met zorg verwijderd, om ruimte te maken voor de subtiele nuances van specerijen en andere ingrediënten die straks hun magie doen.

De basis van de soep is net zo belangrijk als de pompoen zelf. Een goede mirepoix, dat klassieke mengsel van ui, wortel en selderij, vormt het fundament. Ik fruit de groenten rustig aan in een royale scheut olijfolie, zodat ze hun zoetigheid langzaam vrijgeven. Hier voeg ik een vleugje knoflook aan toe, net genoeg om diepte te creëren zonder te overheersen. Kruiden spelen een essentiële rol, en ik ben nooit zuinig met mijn specerijen. Komijn, koriander en een snuf nootmuskaat zorgen voor een warme, aardse basis, terwijl een hint chilipoeder net dat tikkeltje pit toevoegt. De geur die zich dan door mijn keuken verspreidt, is bijna betoverend, een voorbode van wat komen gaat.

Terwijl alles suddert, voeg ik de bouillon toe. Hier kies ik vaak voor een krachtige groentebouillon, zelfgemaakt als ik de tijd heb, omdat die de smaak van de pompoen het beste aanvult. De stukken pompoen verdwijnen in de pan en krijgen alle tijd om zacht te worden. Wanneer ze uiteenvallen bij de minste aanraking van mijn lepel, weet ik dat het tijd is om de staafmixer te pakken. Het pureren is een kunst op zich, waarbij ik altijd streef naar een perfecte balans tussen zijdezachte textuur en een subtiele stevigheid. Een scheutje room kan, maar hoeft niet, want de pompoen zelf is vaak al romig genoeg. Wat ik wel altijd doe, is proeven en de smaken afstemmen. Een druppeltje citroensap of een snufje extra zout kan wonderen doen om alles perfect samen te brengen.

Als de soep eenmaal in de kom ligt, maak ik het af met een garnering die het geheel net dat beetje extra geeft. Geroosterde pompoenpitten voor een knapperige toets, een scheutje pompoenpitolie voor een aardse smaak, en misschien wat verse kruiden zoals koriander of peterselie. Dan neem ik mijn lepel, en met de eerste hap voel ik de warmte door me heen stromen, een culinair eerbetoon aan de eenvoud en rijkdom van de herfst.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".