Kerstkoekjes

Kerstkoekjes
Kerstkoekjes worden steeds vaker thuis gebakken als onderdeel van de voorbereidingen op kerstmis. Deze traditie zie je overwaaien van bijvoorbeeld delen van Duitsland en Oostenrijk, waarbij de kerstkoekjes speciaal voor kerstavond gebakken worden.

Natuurlijk zijn er steeds meer films op televisie waar deze traditie te zien is, en gelukkig bakken ook steeds meer Nederlanders deze koekjes.

Mooi versierde koekjes, vaak in verschillende vormen die uit het deeg worden gestoken. Zo worden de kerstdagen nog meer een familiefeest, want dat bakken doe we natuurlijk samen met onze kinderen. Dat is immers de echte traditie.

De koekjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt bakken, zijn ook uitermate geschikt om weg te geven. Moois verpakt voor de familie, de buren, of voor iemand die het gewoon nodig heeft.

De uitstekvormen kun je bij nagenoeg iedere huishoudwinkel of bakwinkel kopen. De versiersels kun je gewoon bij de supermarkt kopen, en daarmee kun je de gebakken koekjes na het bakken versieren.


Recept Afdrukken
Recept Kerstkoekjes
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 10 Minuten
Passieve Tijd 30 Minuten
Porties
Koekjes
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 10 Minuten
Passieve Tijd 30 Minuten
Porties
Koekjes
Instructies
  1. De oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Kneed met de handen of met een keukenmachine de boter, de eieren, het gemberpoeder, het zelfrijzend bakmeel, en een snufje zout, tot een soepel maar vast deeg.
  3. Het werkblad bestuiven met wat meel, en het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
  4. Voordat je de koekjes uit het deeg gaat steken, was de vormpjes goed af. Houd ook een mes bij de hand, want tijdens het uitstekken kan een koekje wat vast blijven zitten om het werkblad. Met een mesje kun je het eenvoudig los maken.
  5. Als de vormpjes uitgestoken zijn bakpapier op een bakplaat leggen en de koekjes op het bakpapier.
  6. Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten.
  7. Laat de koekjes na het bakken 30 minuten afkoelen. Daarna kun je de kerstkoekjes versieren met leuke motieven, maar je hebt tegenwoordig ook levensmiddelverf, of tubes waarmee je suikerwerk op de koekjes kunt spuiten.
Notities

Heel gezellig om dit samen te doen met de kinderen. Zelfs de allerkleinsten zullen hier altijd met veel plezier aan terug denken.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *