Tomatenfocaccia is natuurlijk een ietwat ander Italiaans brood dan de doorsnee focaccia die je vaak in de winkel koopt. Dat brood is vasak met olijven, maar daar moet je maar net van houden.
Vandaar het recept van een variatie met tomaten.
Je kunt daar zongedroogde tomaten voor gebruiken, maar je kunt ook gewoon kleine tomaten gebruiken. Welke soort is verder niet eens zo belangrijk.
Als je verse tomaten gebruikt neem dan geen tomaten die al erg rijp zijn. Daar zit vaak wat meer sap in. Eventueel kun je verse tomaten zelf halveren en van zaad, zaadlijsten, en dus het sap ontdoen.
Recept Tomatenfocaccia
Materialen
- Oven
Ingrediënten
- 1 Kilo Bloem
- 2 Zakjes Gist
- 4 Theelepels Gedroogde rozemarijn
- 10 Eetlepels Olijfolie
- 1 Potje Zongedroogde tomaten
- 4 Theelepels Zout, bij voorkeur grof zout
- 600 Milliliter Handwarm water
Instructies
- Bloem, rozemarijn, 2 theelepels zout, en de gist in een ruime schaal doen.
- Al roerende met bij voorkeur een houten lepel de olie toevoegen, en daarna het water.
- Goed mengen en met de hand gedurende 10 minuten kneden.
- Het deeg in twee helften verdelen. Bak blik bekleden met bakpapier en daarop de twee helften leggen.
- Plat maken in ronde of rechthoekige vorm, zo’n 2 centimeter hoog. Met een schone theedoek afdekken op een warme plek ongeveer 45 minuten laten rijzen.
- Als het goed is wordt de omvang nu verdubbeld. Daarmee moet je op de bakplaat dus wel rekening houden.
- Oven voor verwarmen op 200 graden, en de thee doek verwijderen.
- De tomaten over het deeg verdelen en in het deeg drukken. Strooi er wat zout over.
- De focaccia in de oven plaatsen en in ongeveer 20 minuten gaar bakken.
- Laten afkoelen, en voor gebruik besprenkelen met olijfolie.
Notities
Wat is het budget?
Met slechts een paar basisingrediënten uit de voorraadkast kun je een luchtig en smaakvol brood creëren dat perfect past bij allerlei gerechten. Gebruik bloem, water, gist en een snufje zout voor het deeg, en vul het aan met rijpe tomaten en kruiden, die vaak goedkoop en in overvloed verkrijgbaar zijn. Dit recept is budgetvriendelijk omdat het draait om eenvoudige, onbewerkte ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Door lang te rijzen geef je het deeg een natuurlijke diepte van smaak, zonder dat je dure toevoegingen nodig hebt. Het is een ambachtelijk gerecht waarmee je kosten laag blijven, terwijl je toch een verfijnde culinaire ervaring biedt.
€ 4,23 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,06 per persoon.
Hoe ik Tomatenfocaccia klaarmaak?
Tomatenfocaccia maken begint voor mij altijd met een gevoel van pure anticipatie. Het samenspel van geuren, smaken en texturen dat uiteindelijk uit de oven komt, maakt dit bakproces zo bijzonder. Wanneer ik mijn handen in het zachte, elastische deeg duw, voel ik de belofte van een perfecte korst, luchtig en toch stevig, die straks het zoete sap van de tomaten zal opvangen. Dit gerecht is meer dan alleen een brood; het is een canvas, een harmonie van eenvoud en vakmanschap, waarin de ingrediënten voor zichzelf spreken. Rijpe, zongerijpte tomaten, knoflook die langzaam zijn diepe aroma prijsgeeft en een scheut olijfolie van de beste kwaliteit – dat zijn de hoofdrolspelers in mijn keukenritueel.
Het begint bij het deeg. Ik maak mijn focaccia met een langzame fermentatie, waardoor de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen. Het deeg, dat de nacht rust, krijgt een diepte die je met een snel proces nooit kunt bereiken. De gist doet zijn werk in stilte, terwijl ik droom van de uiteindelijke textuur – een perfecte balans tussen luchtigheid en die kenmerkende kauwbaarheid die bij focaccia hoort. Het vormen van het deeg voelt bijna meditatief, als ik mijn vingertoppen in het oppervlak druk om die typische kuiltjes te creëren, waar straks het tomatensap in blijft liggen. Het strooien van grof zeezout bovenop is het sluitstuk van deze voorbereidende fase.
En dan de tomaten. Ze worden niet zomaar lukraak op het deeg gelegd. Nee, ik kies met zorg. Kleine, smaakvolle kerstomaatjes halveer ik en leg ze met de snijkant naar boven, zodat ze in de hitte van de oven hun natuurlijke suikers kunnen karamelliseren. Soms voeg ik er wat kruiden bij, zoals tijm of rozemarijn, om de smaak verder te verdiepen. Wanneer de focaccia uit de oven komt, is het een feest voor de zintuigen. De geur die opstijgt, is een uitnodiging om direct een stuk af te breken en te proeven. Het warme brood met de zoete, sappige tomaten en de knisperende korst is voor mij een ultieme beleving. Iedere hap is een herinnering aan waarom ik dit keer op keer maak.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".