Carpaccio van tomaat is een heerlijke variant op de normale carpaccio. In dit geval met Parmezaanse kaas en pijnboompitten, maar dit kun je eventueel natuurlijk ook gewoon weglaten.
Een heerlijk bijgerecht, als je een keertje geen vlees bij de maaltijd wilt eten, maar wel een lekkere vervanging.
Recept Carpaccio van tomaat
Materialen
- Mes
Ingrediënten
- 1 Teentje Knoflook
- 1 Citroen
- 2 Eetlepels Olijfolie
- 0,5 Eetlepel Balsamicoazijn
- 1 Theelepel Vloeibare honing
- 1 Theelepel Mosterd
- 8 Tomaten
- 50 Gram Pijnboompitten
- 1 Rode ui
- 75 Gram Parmezaanse kaas
- Verse oregano
Instructies
- Knoflook schoonmaken en uitpersen.
- De citroen halveren en de schil van de helft raspen.
- Hak de oregano fijn.
- Citroenrasp en knoflook mensen met olie, azijn, honing, en met de mosterd.
- Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
- Maak de rode ui schoon en snij deze in dunne plakjes.
- De pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie roosteren op een middelhoog vuur. De pitten zijn klaar als deze goudbruin zijn. Leg ze daarna op een bord om te laten afkoelen.
- Ondertussen de tomaten wassen en in dunne plakjes snijden.
- De plakjes op een bord dakpansgewijs verdelen. Dus een plakje half over het voorgaande plakje, en zo het bord rond.
- Besprenkel de tomaten met de dressing.
- Doe de rode ui over de tomaten.
- De Parmezaanse kaas met een kaasschaaf dun afschaven en over de tomaten strooien. Je kunt overigens deze ook kant en klaar kopen.
- Strooi ook de pijnboompitten en wat oregano over de tomaten.
Notities
Wat is het budget?
Met een eenvoudige bereiding en een paar strategische keuzes kun je een licht, verfijnd voorgerecht op tafel zetten dat vriendelijk is voor de portemonnee. Rijpe tomaten vormen de basis, waarbij de nadruk ligt op het dun snijden, een techniek die finesse vraagt en de natuurlijke smaakaccenten naar voren brengt. Door een goedgekozen vinaigrette te maken met ingrediënten zoals olijfolie, citroensap en een vleugje mosterd, kun je de smaakprofielen versterken zonder dure toevoegingen. Werk af met een snufje zeezout, versgemalen peper en eventueel een kleine decoratieve toets, zoals dun geschaafde groenten of een kruid als basilicum, om het geheel allure te geven. Dit gerecht bewijst dat kwaliteit en presentatie niet altijd gepaard hoeven te gaan met een hoog prijskaartje.
€ 6,42 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,61 per persoon.
Hoe ik Carpaccio van tomaat klaarmaak?
Carpaccio van tomaat, een gerecht dat zo eenvoudig lijkt, maar tegelijkertijd zo verfijnd en subtiel van smaak. Het draait volledig om de kwaliteit van de ingrediënten. Rijpe, volle tomaten zijn essentieel, liefst nog licht warm van de zon, met dat specifieke aroma dat alleen écht goede tomaten hebben. Ik voel me altijd bijna als een sommelier die tomaten keurt, de geur, de kleur, de textuur. Dit gerecht vraagt om respect voor het product. Een goede olijfolie, fluweelzacht en met een peperige afdronk, vormt de ruggengraat, terwijl een snuf fleur de sel net dat tikje magie toevoegt.
De bereiding zelf is bijna ceremonieel. Het dun snijden van de tomaten vraagt geduld en precisie. Je wilt plakjes die bijna doorzichtig zijn, maar nog wel hun structuur behouden. Het schikken van de schijfjes op het bord voelt bijna als schilderen. Een beetje overlap hier, een leegte daar, zodat het patroon aantrekkelijk is voor het oog. Het gerecht lijkt simpel, maar de balans tussen zuur, zoet en umami is cruciaal. Een vleugje balsamico, liefst een gerijpte variant die bijna stroperig is, tilt het geheel naar een hoger niveau.
Bij elke hap proef ik de harmonie. Het zijdezachte van de tomaat, de nootachtige tonen van een vers geroosterde pijnboompit, de frisse scherpte van een snuf citroenzest. En soms, voor een speelse toets, laat ik een paar kappertjes vallen of rasp ik wat oude Parmezaan over het geheel. Het blijft fascinerend hoe zulke eenvoudige ingrediënten samen iets kunnen creëren dat zoveel meer is dan de som der delen. Carpaccio van tomaat is voor mij puur genot, een viering van eenvoud en vakmanschap.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".