Stoofpeertjes met gekookte aardappelen en een gehaktbal

Stoofpeertjes met gekookte aardappelen en een gehaktbal

Stoofpeertjes met gekookte aardappelen en een gehaktbal, op zich een simpel gerecht. Door het ontbreken van groente zullen velen dit niet als een volwaardig gerecht zien, maar als ik eerlijk ben is dit het lekkerste dat ik in de laatste maanden gehad heb.

Het is een gerecht dat vroeger, en vroeger is dus soms inderdaad beter, vooral op het platteland in Nederland regelmatig gegeten werd.

Vooral op de boer, of bij diegenen met een moestuin en natuurlijk een perenboom. Veelal natuurlijk niet een perenboom met moderne stoofpeertjes, want vroeger werden gewone peren gestoofd.

Lekker lang laten sudderen, gekookte aardappelen erbij, en een gehaktbal. Door dit laatste heb je meteen jus bij de aardappelen, en anders kun je natuurlijk ook een modern zakje jus gebruiken.

Omdat iedereen de gehaktbal op een eigen manier maakt, en natuurlijk iedereen ook gewoon weet hoe aardappelen gekookt moeten worden, hier alleen het recept voor stoofpeertjes.

Daarvoor kun je natuurlijk speciaal stoofpeertjes in de winkel kopen, maar je kunt ook gewoon zoals dat tegenwoordig genoemd wordt, handperen gebruiken.

Recept Afdrukken
Recept Stoofpeertjes
In principe kun je alle soorten peren gebruiken.Wat betreft de hoeveelheid suiker, laten we het zo zeggen gebruik suiker met mate. Wij hebben in dit recept de hoeveelheid suiker gehalveerd, en wat vanillesuiker toegevoegd.
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 Minuten
Kook Tijd 150 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 Minuten
Kook Tijd 150 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Instructies
  1. De peren schillen, in vier partjes verdelen, en het klokhuis verwijderen.
  2. De partjes in een grote pan leggen, en het sap er over gieten.
  3. Strooi het kaneelpoeder over de peertjes, de suiker, en de vanillesuiker.
  4. Breng de peren op een hoog vuur aan de kook met de deksel op de pan. Draai als het kookt het vuur omlaag, zodat het net zachtjes blijft koken.
  5. Laat de stoofpeertjes gedurende 2,5 uur rustig stoven, desnoods nog langer, totdat de peertjes zacht en smeuïg zijn geworden.
Notities

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *