Griesmeelpudding met bessensap

Griesmeelpudding met bessensap


Griesmeelpudding met bessensap is zo’n typisch toetje of nagerecht dat velen nog steeds aan vroegere tijden zullen doen herinneren.

De pudding die in het verleden vaker op het menu stond, in welke vorm dan ook. De een smulde ervan, de ander moest er niet aan denken.

Tegenwoordig wordt griesmeelpudding steeds populairder, maar wordt dan wel vaak kan en klaar in de supermarkt gekocht.

Deze pudding zelf maken kost niet veel moeite, en is veel lekkerder. Maar je moet de pudding wel even een aantal uren laten opstijven in de koelkast.

Recept Griesmeelpudding met bessensap

Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 5 uur 25 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 169 kcal

Materialen

  • Kom

Ingrediënten
  

  • 1 Citroen
  • 1 Liter Volle Melk
  • Zout
  • 85 Gram Griesmeel
  • 125 Gram Suiker
  • 1 Klein Kaneelstokje
  • 1 Flesje Rode bessensap
  • 1 Eetlepel Aardappelzetmeel

Instructies
 

  • Allereerst de citroen goed schoon boenen, en een stukje schil van ongeveer 4 centimeter zonder het witte gedeelte van de citroen snijden.
  • De rest van de schil moet geraspt worden.
  • Melk in een pan doen met een snufje zout, en de citroenrasp. De melk aan de kook brengen, en het geheel gedurende 5 minuten laten trekken.
  • Nu het griesmeel en 75 gram suiker toevoegen. Ongeveer 7 minuten laten koken, onder regelmatig doorroeren.
  • De pudding in een puddingvorm, of 4 kleintjes gieten. 4 tot 5 uur laten afkoelen.
  • In een andere pan 1 deciliter water met het kaneelstokje en het stukje citroenschil aan de kook brengen.
  • De bessensap en de rest van de suiker toevoegen en weer aan de kook brengen.
  • Aardappelzetmeel, of eventueel maizena, met wat water tot een papje roeren en door het bessensap mengen. Doe dit wel al roerende.
  • Kaneelstokje en citroenschil eruit nemen en laten afkoelen.
  • De puddingschaal op een bord omkeren, nadat je de pudding ietwat met mes of vinger hebt losgemaakt, en de schaal weg nemen.
  • Bessensap over de pudding gieten.

Notities

Trefwoord Griesmeelpudding met bessensap

Budget Wat is het budget?

Een nagerecht dat eenvoud en betaalbaarheid combineert, draait vaak om basisgrondstoffen die breed inzetbaar zijn en weinig kosten. Met ingrediënten zoals griesmeel, melk en suiker creëer je een romig en luchtig gerecht dat een aangename structuur biedt dankzij de binding van zetmeel. Voor een frisse tegenhanger werk je af met een saus op basis van seizoensfruit, zoals besjes, die doorgaans in grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn tegen lage kosten. Dit recept leunt op technieken als het langzaam roeren om aanbranden te voorkomen en het gebruiken van natuurlijke pectine voor de binding, waardoor extra stabilisatoren overbodig zijn. Juist door de eenvoud in samenstelling en bereiding is het een betaalbare keuze, ideaal voor grootgebruik in bijvoorbeeld gezinskeukens of budgetvriendelijke diners.

€ 4,88 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,22 per persoon.

Mij Hoe ik Griesmeelpudding met bessensap klaarmaak?

Griesmeelpudding met bessensap. Al van kinds af aan roept alleen al de geur van pruttelende griesmeel een golf van nostalgie op. Het is die karakteristieke mix van zachte, romige texturen en het sprankelende zuur van bessensap die deze klassieker onvergetelijk maakt. Elke keer dat ik de pudding opzet, voel ik een soort ritueel. Het begint met het zorgvuldig afwegen van het griesmeel, want de verhouding tussen melk en griesmeel moet perfect zijn. De melk verwarm ik langzaam, met een klein scheutje vanille-extract voor die subtiele geur die het gerecht zijn herkenbare diepte geeft. Al roerend voeg ik het griesmeel toe, zorgend dat het mengsel geen klontjes vormt. Die beweging van de pollepel door de dikke, zijdezachte massa is bijna hypnotiserend.

Dan komt het moment van het bessensap. Terwijl de pudding staat af te koelen, maak ik de saus. Ik gebruik altijd verse of diepgevroren bessen, afhankelijk van het seizoen, en laat ze langzaam sudderen met een beetje suiker. Het is cruciaal om het sap niet te zoet te maken – het moet juist die pittige tegenhanger vormen voor de zachte, zoete pudding. Soms voeg ik een vleugje citroenschil toe voor een extra dimensie aan de smaak. Wanneer de bessen hun levendige kleur en dieprode sap hebben afgegeven, zeef ik het mengsel zorgvuldig. Het moet helder en glad zijn, zonder pitjes die de delicate structuur verstoren.

Het serveren is een moment op zich. Een royale schep pudding op een bord, gegarneerd met een dunne stroom bessensap die zich als een robijnrode rivier over het witte oppervlak uitspreidt. Het contrast tussen de zijdezachte pudding en de frisse, lichtzure saus is altijd precies wat ik zoek. De eerste hap is een samensmelting van smaken die zowel vertrouwd als telkens weer verrassend is. Het is een gerecht dat eenvoud uitstraalt, maar waar zoveel liefde en precisie in schuilt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept