Gevulde Koolrolletjes

Gevulde Koolrolletjes


Gevulde koolrolletjes is een gerecht dat niet vaak gegeten wordt. Misschien is kool niet zo geliefd, en we bedoelen dan bijvoorbeeld savooiekool of Chinese kool.

Andere kool soorten worden doorgaans vaker gegeten, maar savooiekool en Chinese kool kunnen ook prima gebruikt worden om een heerlijk en vooral gunstig gerecht op tafel te zetten.

De koolrolletjes, wat in feite de opgerolde bladeren van de koolsoorten zijn, kun je eigenlijk op veel verschillende manieren vullen.

In dit recept voor gevulde koolrolletjes maken we een warme vulling van aardappelen, paprika, en gehakt.

Recept Gevulde Koolrolletjes

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 175 kcal

Materialen

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 750 Gram Aardappelen
  • 300 Gram Gehakt
  • 1 Ui
  • 1 Rode paprika
  • 70 Gram Tomatenpuree
  • 100 Milliliter Melk
  • 0,5 Savooiekool
  • 50 Gram Boter
  • Boter Om het gehakt te bakken.

Instructies
 

  • De aardappelen schillen en in stukken snijden. Kook de aardappelen in water met zout gedurende ongeveer 20 minuten gaar.
  • Doe een beetje boter in een koekenpan en bak daarin het gehakt in ongeveer 8 minuten rul.
  • Maak de ui schoon en snipper deze in kleine stukjes.
  • Maak de paprika schoon en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de paprika in stukjes.
  • Voeg ui en paprika bij het gehakt, en bak deze nog 4 minuten meer.
  • De tomatenpuree door het mengsel roeren, en eventueel op smaak brengen met peper en zout.
  • Verwarm in een steelpan de melk en voeg de 50 gram boter toe.
  • Giet de aardappelen af, en voeg de melk bij de aardappelen. Stamp met een pureestamper tot een gladde en romige massa is ontstaan.
  • Eventueel kun je de puree nog wat op smaak brengen met zout en peper.
  • Breng water in een pan aan de kook.
  • Trek voorzichtig de bladeren van de savooiekool en snij de dikke nerf er eventueel uit. Doe per persoon 2 bladeren in het kokende water, en laat de bladeren 1 minuut koken.
  • Haal de bladeren uit het kokende water en spoel deze onder koud water even af.
  • Leg de bladeren op het werkblad en doe de aardappelpuree op de bladeren. Schep het gehaktmengsel er op, en rol de bladeren op.

Notities

Trefwoord Gevulde Koolrolletjes

Budget Wat is het budget?

Gevulde koolrolletjes zijn een uitstekende keuze als budgetgerecht, waarbij eenvoud en efficiëntie centraal staan. Door gebruik te maken van een goedkope basis zoals witte kool, gecombineerd met restjes gehakt, rijst en specerijen die vaak al in de voorraadkast te vinden zijn, kun je een smaakvol gerecht op tafel zetten zonder hoge kosten te maken. Het blancheren van de koolbladeren maakt ze soepel en makkelijk te vullen, terwijl een simpele tomatensaus fungeert als smaakvolle begeleider. Dit gerecht leunt op basisingrediënten en technieken, en het is ideaal om voedselverspilling tegen te gaan, doordat je er restjes in kunt verwerken. Het resultaat is een voedzame maaltijd met minimale kosten en maximale smaak, perfect voor wie verantwoord wil koken zonder concessies te doen aan kwaliteit.

€ 6,10 voor 4 personen. Dus ongeveer € 1,53 per persoon.

Mij Hoe ik een Gevulde Koolrolletjes klaarmaak?

Gevulde koolrolletjes zijn voor mij een kunst op zich. Het begint al met het kiezen van de juiste kool, meestal een groene savooiekool vanwege de prachtige structuur van de bladeren en hun milde smaak. Elk blad moet zorgvuldig losgehaald worden, zonder scheuren of barsten, zodat ze later perfect kunnen worden gevuld. Na het blancheren, wat ze soepel en buigzaam maakt, komen de geuren en kleuren van de vulling al tot leven in mijn hoofd. Ik zie het als een leeg canvas dat ik met finesse mag vullen. De vulling varieert bij mij, afhankelijk van de stemming of wat ik in de keuken voorhanden heb. Soms gaat het richting een hartige mengeling van kalfsgehakt met sjalot, peterselie en nootmuskaat, andere keren werk ik met een mediterraanse twist door gedroogde tomaten, oregano en pijnboompitten toe te voegen.

Het rollen zelf is bijna meditatief. Ik leg het koolblad plat, schep een royale hoeveelheid van de vulling in het midden en vouw zorgvuldig de zijkanten naar binnen voordat ik het geheel strak oprol. De kunst is om het stevig te maken, zodat het tijdens het garen niet uit elkaar valt, maar ook niet zo strak dat de vulling geen ruimte heeft om te garen en te ademen. Een goed opgerolde koolrol voelt als een klein pakketje vol belofte. Dan komt het moment van waarheid, de bereiding. Ik maak vaak een rijke tomatensaus als basis, een saus die urenlang heeft geprutteld met verse basilicum, een hint van knoflook en een scheut rode wijn. De rolletjes worden daarin gelegd, waarbij de saus net genoeg moet zijn om ze te bedekken, maar niet zo veel dat ze verdrinken. Een subtiel spel van balans, net als bij elk gerecht.

Als de rolletjes uit de oven komen, dampend en glanzend in hun saus, voelt het bijna als een moment van triomf. De geur vult de keuken, een mengeling van gebraden kool en kruidige vulling, die mijn smaakpapillen alvast prikkelt. Het doorsnijden van zo’n rolletje is een belevenis op zich. Je ziet de gelaagdheid van de kool, de sappigheid van de vulling en hoe de smaken zich verenigen. Elk hapje is een harmonie van texturen en aroma’s, van het zachte blad tot de hartige kern. Voor mij zijn gevulde koolrolletjes meer dan een gerecht. Ze zijn een ode aan ambacht en geduld, een bewijs dat zelfs eenvoudige ingrediënten kunnen worden verheven tot iets bijzonders.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept