Gevulde aardappel wordt vaak in de zomermaanden gegeten, maar met de lente op komst misstaat dit gerechtje niet nu het winterweer voorbij gaat.
Je kunt de aardappelen warm eten, maar ook koud. Ideaal dus als je wilt gaan picknicken, of anders in de natuur wilt genieten.
Je kunt natuurlijk ook veel variëren met de soort aardappel, want die smaken toch wel verschillend.
Recept Gevulde aardappel
Materialen
- Oven
Ingrediënten
- 4 Grote bloemige aardappelen
- 10 Gram Verse bieslook
- 1 Rode ui
- 125 Gram Crème fraîche
- 100 Gram Geraspte kaas
- 1 Ei
Instructies
- De oven voor verwarmen op 200 graden.
- De aardappelen schoonboenen, ze worden immers niet geschild.
- Verpak de aardappelen in aluminiumfolie, en pof de aardappelen in de oven. Daartoe moeten de aardappelen ongeveer 90 minuten in de oven blijven.
- De aardappelen uit de oven halen en ietwat laten afkoelen, maar laat de oven aanstaan.
- In de lengte doormidden snijden en de aardappel uit de schil scheppen. Laat de schil heel, dus ruim rond de schil scheppen.
- Bieslook fijn snijden. Ui schoonmaken en snipperen. Datgene dat je uit de aardappel hebt gehaald fijn stampen of pureren.
- Meng de bieslook, de crème fraîche, de rode ui, de kaas, en het ei door de aardappel.
- Schep het mengsel weer in de aardappelschillen en plaats de aardappelen weer in de oven. 15 minuten laten bakken totdat de vulling goudbruin is.
Notities
Wat is het budget?
Met een paar simpele ingrediënten creëer je al snel een smakelijk gerecht zonder je budget te overschrijden. Aardappelen zijn niet alleen voordelig, maar ook veelzijdig. Door ze eerst voor te koken en daarna in de oven te bakken, krijgen ze een knapperige buitenkant. Vul ze met restjes uit je koelkast, zoals groenten, kaas of spekjes, en je hebt in no-time een voedzame maaltijd. Het gebruik van seizoensgebonden producten houdt de kosten laag, terwijl je toch een verfijnd gerecht op tafel zet. Een scheutje olijfolie en wat kruiden zorgen voor extra smaak zonder de kosten te verhogen.
€ 2,87 voor 4 personen. Dus ongeveer € 0,72 per persoon.
Hoe ik Gevulde aardappel klaarmaak?
Gevulde aardappel. Het klinkt simpel, maar er zit zoveel finesse in om deze smaakvolle aardappelen perfect te krijgen. Het begint allemaal met de juiste aardappel: een mooie, grote exemplaar met een stevige schil, zodat hij niet uit elkaar valt tijdens het koken. Ik kies vaak voor een kruimige soort, want die heeft de perfecte textuur om het romige contrast te vormen met de vulling. Terwijl de aardappels zachtjes poffen in de oven, begint de magie pas echt.
De vulling is een kunst op zich. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar ik houd ervan om een mengsel van crème fraîche, knoflook, bieslook en een pittige kaas, zoals Gruyère of Cheddar, te gebruiken. Het geheim zit hem in de balans: niet te veel van het één, niet te weinig van het ander. De smaken moeten elkaar versterken zonder dat een ingrediënt de boventoon voert. Zodra de aardappels uit de oven komen, snijd ik ze doormidden en hol ik ze voorzichtig uit, terwijl ik ervoor zorg dat de schil intact blijft. Het zachte, kruimige binnenste meng ik met de vulling, zodat elk hapje smeuïg en vol van smaak is.
En dan is er nog het moment van gratineren. De gevulde aardappels gaan terug de oven in, zodat de bovenkant een knapperig, goudbruin korstje krijgt. Dat contrast tussen het romige interieur en de krokante buitenkant is wat de gevulde aardappel voor mij onweerstaanbaar maakt. Bij elke hap proef ik die combinatie van zachte, aardse smaken met het zoute van de kaas en de frisse toets van de kruiden. Het is een gerecht dat me telkens weer een gevoel van voldoening geeft, alsof ik mezelf trakteer op iets eenvoudigs, maar perfect uitgevoerd. Dat is voor mij de essentie van een goed bereide gevulde aardappel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".