Brabantse Worstenbroodjes

Brabantse Worstenbroodjes

Brabantse Worstenbroodjes is zo’n gerechtje dat nu echt typisch Nederlands is, en zo’n gerecht dat je mist als je wat langer in het buitenland verblijft. In Nederland worden de broodjes vaak kant-en-klaar gekocht, want ze worden bij de bakker en nagenoeg in iedere supermarkt verkocht.

Het is echter ook een bijgerecht of snack dat heel simpel zelf te maken is.

Recept Brabantse Worstenbroodjes

Lekker bij brood, patat en wat al niet meer.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Gang Brood
Keuken Nederlands
Porties 12 Broodjes
calorieën 220 kcal

Materialen

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 10 Gram Roomboter
  • 500 Gram Bloem
  • 300 Milliliter Lauwwarm water
  • Beetje bloem om te bestuiven
  • 1 Eetlepel Suiker
  • 1 Zakje Gedroogde gist
  • 1 Theelepel Zout
  • 500 Gram Gehakt half-om-half
  • Snufje Nootmuskaatpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje Gemberpoeder
  • Snufje Gemalen koriander
  • 1 Ei

Instructies
 

  • In de magnetron de boter langzaam smelten.
  • In een grote kom de suiker, de gist, 1 theelepel zout, en de bloem mengen. De gesmolten boter toevoegen en 200 milliliter lauwwarm water. Alles met de hand of een mixer met deeghaken goed mengen tot een samenhangend deeg. Langzaam de rest van het water toevoegen. Het deeg moet je daartoe zeker 10 minuten goed doorkneden.
  • Doe het deeg in een kom en dek dit af met aluminumfolie. Laat het deeg minimaal een uur rijzen op een warme plaats.
  • Ondertussen het gehakt mengen met nootmuskaatpoeder, gemberpoeder, koriander, peper, en zout. Maak van het gehakt 12 worstjes, en laat deze tot gebruik afgedekt in de koelkast staan.
  • Het deeg nog even doorkneden. Maak van het deeg 12 gelijke bolletjes, en dek weer af. Nog 30 minuten laten rijzen.
  • De oven voor verwarmen op 225 graden.
  • Het aanrechtblad bestuiven met wat bloem. Rol de bollen deeg uit tot een lap van ongeveer 18 bij 15 centimeter. Leg een worstje op het deeg aan de korte kant. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de lappen deeg op.
  • Klop het ei en bestrijk de bovenkant van de broodjes. Let er op dat de naad van het opgerolde deeg aan de onderkant zit.
  • Leg de broodjes op een rooster en plaats dit in het midden van de oven. Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten.

Notities

Trefwoord Brabantse worstenbroodjes

Budget Wat is het budget?

Een luchtig gistdeeg dat je combineert met een eenvoudige vulling van gekruid gehakt vormt de basis voor een uiterst betaalbaar gerecht. Door gebruik te maken van alledaagse ingrediënten zoals bloem, melk en rundergehakt, blijft dit recept vriendelijk voor de portemonnee. De kunst zit in het soepel kneden van het deeg om een perfecte elasticiteit te bereiken, waardoor het goed rijst en een zachte textuur krijgt. Het gehaktmengsel wordt op smaak gebracht met specerijen en broodkruimels, wat niet alleen zorgt voor een evenwichtige smaak maar ook helpt om het gehakt te binden en de kosten te drukken. Dit is een recept dat met minimale middelen een maximaal resultaat levert, ideaal voor grote gezelschappen of een eenvoudige maaltijd.

€ 5,16 voor 4 personen. Dus ongeveer € 0,43 per broodje

Mij Hoe ik een Brabantse worstenbroodjes klaarmaak?

Brabantse worstenbroodjes zijn voor mij meer dan alleen een lekkernij. Het is een stukje traditie, een moment van rust terwijl de geur van versgebakken brood en gekruid gehakt de keuken vult. Wanneer ik ze maak, voel ik de verbinding met mijn roots, alsof ik terugga naar de tijden dat oma deze broodjes op haar aanrecht kneedde en met zorg vulde. De zachte, luchtige textuur van het deeg, gecombineerd met de sappige, kruidige vulling, is voor mij het toppunt van ambacht. Het is een proces dat aandacht vraagt, en die toewijding proef je in elke hap.

Het begint bij het deeg. Het moet soepel zijn, bijna zijdeachtig aanvoelen wanneer je het kneedt. Ik gebruik altijd patentbloem van goede kwaliteit, omdat dit zorgt voor die luchtige structuur die je verwacht van een echt Brabants worstenbroodje. Het gistproces is cruciaal, want hier bepaal je de basis van de smaak. Geduld is alles. Je moet het deeg echt laten rijzen totdat het bijna verdubbeld is in volume. Terwijl ik wacht, bereid ik de vulling. Het gehakt, half-om-half voor de perfecte balans tussen smeuïgheid en smaak, meng ik met een flinke snuf peper, zout, nootmuskaat en soms een vleugje foelie. De structuur van de vulling moet precies goed zijn, stevig genoeg om in het broodje te blijven, maar ook smeuïg genoeg om niet droog te worden na het bakken.

Wanneer ik de broodjes vorm, neem ik mijn tijd. Elk stukje deeg moet exact dezelfde grootte hebben, zodat de broodjes gelijkmatig bakken. Het vullen vraagt om precisie. Te veel gehakt, en het broodje kan openbarsten in de oven, te weinig en je mist de rijke smaakbalans. Ik vouw het deeg zorgvuldig om de vulling, zodat het naadloos aansluit. Het rollen op de werkbank, met zachte, maar ferme bewegingen, geeft de broodjes hun kenmerkende vorm. Voor het bakken laat ik ze nog even rusten, zodat het deeg nog iets kan rijzen en de smaken zich kunnen zetten. Die laatste rijs is essentieel voor het eindresultaat.

Als de worstenbroodjes in de oven staan, is het een moment van anticipatie. De geur die vrijkomt, is een belofte. Het subtiele karamelliseren van het deeg, de kruiden van het gehakt die door de keuken dansen, het is alsof het broodje je uitnodigt om alvast een hap te nemen. Maar ik wacht, geduldig, totdat ze mooi goudbruin zijn en perfect gaar. Als ik mijn eerste worstenbroodje proef, weet ik dat de tijd en aandacht die ik eraan heb besteed, elke seconde waard waren.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept