Aardappelpannenkoeken

Aardappelpannenkoek
Aardappelpannenkoeken worden vooral in Duitsland en Oostenrijk vaak gegeten. In Nederland veel minder, terwijl het eigenlijk een heel simpel en vooral goedkoop gerecht is.

In Duitsland en Oostenrijk kun je deze pannenkoeken, die foutief wel eens met rösti vergeleken worden, gewoon kant en klaar in de winkel kopen. Net als bijvoorbeeld patat, liggen deze aardappelpannenkoeken in de vriezer.

Zelf maken is een klusje dat weliswaar eventjes wat werk is, maar binnen niet al te lange tijde heb je deze pannenkoeken al op tafel staan. De pannenkoeken worden veelal als hoofdgerecht gebruikt, vaak dan wel met bijvoorbeeld gebraden worstjes en een groente erbij. Dat is natuurlijk niet echt nodig.

Je kunt deze soort pannenkoeken misschien wel het beste zien als vervanger voor patat of aardappelpuree, en het kost ongeveer dezelfde tijd om te maken.


Recept Afdrukken
Recept Aardappelpannenkoeken
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 20 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 20 Minuten
Porties
Personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de aardappelen zo dun mogelijk, en rasp de aardappelen met een grove rasp.
  2. Teentjes knoflook en de ui schoonmaken, en beide fijn snijden.
  3. Meng de stukjes ui en knoflook door de geraspte aardappelen. Breng het geheel op smaak met wat peper en een beetje zou.
  4. Klop het ei met een garde of een vork los, en meng het ei door de geraspte aardappelen. Het makkelijkste kun je dit doen met een lepel of voorzichtig met een vork.
  5. De pannenkoek kun je groot maken, bijvoorbeeld de hele koekenpan, maar typisch Duits en Oostenrijks zijn kleine pannenkoeken. Zo hoort dit gerecht gegeten te worden.
  6. Daartoe maak je met de handen van de aardappelrasp ballen ter grootte van een normale gehaktbal. Vervolgens druk je de ballen met de handen wat platter. Daarmee mogen de pannenkoeken gerust wat dikker zijn dan een normale pannenkoek.
  7. Verhit wat boter in een koekenpan, en leg voorzichtig de pannenkoeken in de koekenpan. Bak de aardappelpannenkoeken 5 minuten, en draai deze dan voorzichtig om. Bak de andere kant ook gedurende ongeveer 5 minuten. Zet wel het vuur middelhoog. Te hoog vuur doet de pannenkoeken snel verbranden.
Notities

Eventueel kun je ook nog andere kruiden gebruiken, of stukjes paprika door de geraspte aardappelen mengen.

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

11 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *