Brezel

Brezel
Een brezel is een broodje in de vorm van een krakeling, dat vaak in Nederland een pretzel genoemd wordt. Het broodje, dat vaak halfzacht is, wordt bestrooid met grof zout. Daardoor krijgt de buitenkant een wat zoutige smaak.

Een geliefde broodvorm in landen als Oostenrijk en Duitsland, en dan niet alleen op bijvoorbeeld het Oktoberfest in München.

Een geliefde lekkernij voor kinderen. Maar natuurlijk ook voor volwassenen.

De Nederlandse benaming Pretzel is eigenlijk verkeerd, want hiermee wordt een snack bedoeld dat weliswaar dezelfde vorm en smaak heeft, maar veel kleiner is. Dit is meer een vervanging voor chips.

Deze brezels, wat in feite gewoon de naam broodje is, kun je heel simpel zelf maken.

Het is niet alleen een geschikt soort broodje voor de feestdagen, maar voor iedere bijzondere dag.


Recept Afdrukken
Recept Brezel
Maaltijd Brood
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 15 Minuten
Passieve Tijd 20 Minuten
Porties
Broodjes
Ingrediënten
Maaltijd Brood
Prep Tijd 15 Minuten
Kook Tijd 15 Minuten
Passieve Tijd 20 Minuten
Porties
Broodjes
Ingrediënten
Instructies
  1. De oven voorverwarmen op 225 graden.
  2. Neem een grote kom of beslagkom en doe daarin de bloem, de suiker, de gist, het bakpoeder, en het zout.In het midden maak je een kuiltje waarin je het warme water schenkt.Kneed het deeg met de handen of met een geschikte keukenmachine totdat een glad maar stevig deeg is ontstaan.Verdeel het deeg nu in 10 gelijke delen.
  3. Uit ieder deel rol je een rolletje van ongeveer 40 centimeter lengte.Leg het eerste rolletje in een U-vorm, waarbij de uiteinden even lang zijn.Draai de uiteinden in een slag om elkaar heen, en duw de uiteinden vast in de bocht van het deegrolletje. Kijk eventueel naar bovenstaande foto voor een goed voorbeeld.Maak zo ook van de andere rolletjes een brezel.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de brezels hierop.
  5. Splits het ei in eiwit en dooier.Het eiwit hebben we verder niet nodig. Met de dooier bestrijk je de brezels. Strooi hierover het grove zeezout.
  6. Doe de bakplaat in de oven en bak de broodjes in ongeveer 15 minuten bruin.
Notities

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

One Comment

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *